Sunday, March 13, 2011

Ελευθερία και θάνατος στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ

του Πάσχου Μανδραβέλη

Καθημερινή

13 Μαρτίου 2011

Μπορεί κάποιος να διαδηλώσει με βασικό σύνθημα «Ευχαριστείτε τον Θεό για τους νεκρούς στρατιώτες»; Ή ακόμη περισσότερο: έχει το δικαίωμα να το κάνει κατά τη διάρκεια της κηδείας ενός στρατιώτη που σκοτώθηκε στο Ιράκ; Την προπερασμένη εβδομάδα, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απάντησε «ναι», παρά την εχθροπάθεια ή άλλα αρνητικά συναισθήματα που μπορεί να δημιουργηθούν στους οικείους του νεκρού.

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Το 2006, σκοτώθηκε στο Ιράκ ο πεζοναύτης Μάθιου Σνάιντερ και ο πατέρας του κανόνισε να γίνει η κηδεία του στο Γουεστμίνστερ του Μέριλαντ. Η ανακοίνωση της κηδείας του πεζοναύτη δεν πέρασε απαρατήρητη από τον καλβινιστή πάστορα του Κάνσας Φρεντ Φελπς, ιδρυτή της Westboro Baptist Church (WBC).

Η Εκκλησία αυτή είναι μία από τις εκατοντάδες οργανώσεις ακροδεξιών Χριστιανών στις ΗΠΑ και χαρακτηρίζεται απ’ όλους τους οργανισμούς πολιτικών δικαιωμάτων ως «ομάδα μίσους» (hate group). Ο λόγος της είναι αηδιαστικός. Βασικό της σύνθημα είναι «Ο Θεός μισεί τις αδελφές» που το έχει κάνει και επίσημη διεύθυνση του δικτυακού της τόπου (www.GodHatesFags.com). Οι ομοφυλόφιλοι όμως δεν είναι ο μόνος στόχος του πύρινου λόγου του καλβινιστή πάστορα. Μέλη της Εκκλησίας του διαδηλώνουν κατά των αμβλώσεων (αναμενόμενο για θρησκευτική οργάνωση των ΗΠΑ), κατά του σύγχρονου ιουδαϊσμού (διότι με τις μεταρρυθμίσεις νοθεύει την αρχική διδασκαλία του Θεού), κατά της Καθολικής Εκκλησίας (και για τα σκάνδαλα παιδεραστίας), κατά του Ισλάμ («ο Μωάμεθ ήταν ένας δαιμονισμένος πόρνος και παιδόφιλος που επινόησε ένα 300σέλιδο σατανικό έργο φαντασίας, το Κοράνι»), ακόμη και κατά της Ορθόδοξης Εκκλησίας την οποία κατηγορούν για ειδωλολατρία, επειδή υπάρχουν εικόνες στις εκκλησίες της. Αν και ο Φρεντ Φελπς στα νιάτα του ήταν Δημοκρατικός και στη δεκαετία του ’60 εθελοντής δικηγόρος σε πολλές υποθέσεις πολιτικών δικαιωμάτων, τώρα πιστεύει ότι ο Ομπάμα είναι η ενσάρκωση του Αντίχριστου· αυτός μαζί με τον διάβολο και τον Πάπα Βενέδικτο αποτελούν την «Σατανική Τριάδα» της Αποκάλυψης.

Περισσότερα