Thursday, March 3, 2011

Για Πατησίων καλά πάμε;

του Σταύρου Θοδωράκη

Protagon.gr

3 Μαρτίου 2011

Έχουμε και λέμε: Αντιπρόεδρος, συντονιστής υπουργός, υπερυπουργός, πρώτος τη τάξη υπουργός, υπουργός ειδικών αποστολών, υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, έμπιστος υπουργός, κολλητός υπουργός… Εν ολίγοις όλοι οι τίτλοι έχουν χρησιμοποιηθεί μήπως και ξυπνήσει το κυβερνητικό σχήμα. Επειδή όμως δεν βλέπω να αποδίδουν ήρθε η ώρα για την θεσμοθέτηση μιας θέσης υπουργού που όντως θα κάνει τη δουλειά. «Υπουργός κάνω τη δουλειά τώρα» θα μπορούσε να ονομασθεί. Και να αναλάβει να λύσει, τώρα και όχι αύριο, όχι μετά από συσκέψεις, όχι μετά από μελέτες, όχι μετά από διαβουλεύσεις, μερικά από τα θέματα που βαλτώνουν.

Ανάμεσα στα πρώτα στη λίστα είναι η απεργία πείνας των 300. Οι πολιτικοί είπαν τα δικά τους, οι συγγραφείς πρόσθεσαν την γαρνιτούρα, οι πανεπιστημιακοί (που ως γνωστόν τα έχουν καταφέρει μια χαρά με τα Ιδρύματά τους και τώρα θέλουν να μεταλαμπαδεύσουν την γνώση τους) έβγαλαν τις φωτογραφίες τους, ας κάνει κάποιος τη δουλειά. Το Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών σε συνεργασία με αντιρατσιστικές οργανώσεις και διεθνή δίκτυα (με ιδιαίτερο βάρος στην Ευρώπη) κατέθεσε μια ενδιαφέρουσα πρόταση που σας την μεταφέρω συνοπτικά.

Η Ελληνική κυβέρνηση να εξετάσει τάχιστα και σε ατομική βάση, τα αιτήματα προστασίας των μεταναστών εργατών και αιτούντων άσυλο. Να υλοποιήσει χωρίς καθυστέρηση βραχυπρόθεσμες λύσεις που προβλέπονται από το νέο νόμο για το άσυλο. Οι απεργοί πείνας να τερματίσουν την απεργία αναγνωρίζοντας ότι ο αγώνας τους πέτυχε, κινητοποιώντας τους πολίτες για σημαντικά ζητήματα προστασίας δικαιωμάτων των μεταναστών και του κόσμου της εργασίας. Να συνεργαστούν με τις αρμόδιες υπηρεσίες για την εξέταση και ικανοποίηση των αιτημάτων τους ανάλογα με τις ανάγκες προστασίας του καθενός χωρίς καθυστέρηση.

Περισσότερα