Saturday, February 26, 2011

Θα γίνει η Κούβα Αίγυπτος;

της Νίνας-Μαρίας Πασχαλίδου

Protagon.gr

26 Φεβρουαρίου 2011

Προχθές μια φίλη με ρώτησε αν θα συμβεί ποτέ αυτό που έγινε στην Αίγυπτο ή στην Λιβύη στην Κούβα. Κοντοστάθηκα για μερικά λεπτά και απάντησα όχι. Ένας λόγος είναι ότι ο Φιντέλ και ο Ραούλ Κάστρο έχουν στο πλευρό τους, τους στρατηγούς τους. Στην Αίγυπτο και στην Λιβύη οι στρατηγοί δεν ήθελαν τους υιούς στην εξουσία και είχαν εκφράσει ανοιχτά την αντίθεση τους στη Δυναστεία. Στο δικό τους μυαλό οι υιοί Μουμπάρακ και Καντάφι δεν είναι παρά δυο κακομαθημένα πλουσιόπαιδα, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις προκάλεσαν με την συμπεριφορά τους.

Ο Κάστρο έχει κατορθώσει να πάρει τους στρατηγούς με το μέρος του δίνοντας τους αυτό που ήθελαν, εξουσία και χρήματα. Οι πιο κερδοφόροι τομείς βρίσκονται στα χέρια του στρατού, ο τουρισμός, το λιανικό εμπόριο και οι υπηρεσίες. Στην Αίγυπτο επίσης υπάρχουν πολλές δημόσιες επιχειρήσεις. Ωστόσο η οικονομία της χώρας, δεν βασίζεται μόνον στο κράτος. Το ίδιο ισχύει και στη Λιβύη όπου ο Καντάφι τα τελευταία χρόνια είχε ανοίξει τις πόρτες σε πολλές ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Στην Κούβα επίσης δεν υπάρχει αντιπολίτευση. Όσοι προσπάθησαν να υψώσουν ανάστημα, ξυλοκοπήθηκαν, δολοφονήθηκαν, εξορίστηκαν και χαρακτηρίστηκαν δάκτυλοι των Αμερικάνων. Δεν υπάρχουν ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί. Και το πιο σημαντικό δεν υπάρχει εύκολη πρόσβαση στο ίντερνετ. Σε μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2009, από την Στέγη Ελευθερίας, η Κούβα σκόραρε 90, στη λίστα με τις χώρες με την μεγαλύτερη λογοκρισία, ενώ η Αίγυπτος είχε σκοράρει 40, αν και κάποια νέα μπορούν και φτάνουν στο διαδίκτυο, όπως για παράδειγμα η δολοφονία του φυλακισμένου Ορλάντο Ζαπάτα, η οποία καταδικάστηκε παγκοσμίως. Η τεχνολογία πλήττει όσο ποτέ πριν την εικόνα της Κούβας. Ο Κουβανός μπλόγκερ Γιοάνι Σάνσεζ, δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξη του στην τηλεόραση της Αργεντινής ότι η καταπίεση από την Κουβανέζικη κυβέρνηση έχει υιοθετήσει μια νέα μέθοδο, την απόλυτη απομόνωση.

Περισσότερα