Saturday, June 8, 2013

Το ΥΠΕΞ φιμώνει δημοσιογράφους;

του Τάκη Μίχα

Protagon.gr

8 Ιουνίου 2013

Μία δημοσιογράφος από τη ΠΓΔΜ ισχυρίζεται ότι στις 2 Ιουνίου οι ελληνικές αρχές την εμπόδισαν να μπει στη χώρα. Αξίζει να δούμε την καταγγελία της και, πολύ περισσότερο, να περιμένουμε μία απάντηση από το υπουργείο Εξωτερικών.

Η κα Kosovska είναι η διευθύντρια διεθνών ειδήσεων της εφημερίδας των Σκοπίων "Dvernik" και ταξίδευε στην Ελλάδα για τουριστικούς λόγους. Όπως αναφέρει στην επιστολή διαμαρτυρίας που έστειλε σε διεθνή ΜΚΟ, οι ελληνικές αρχές την υποχρέωσαν να κατέβει από το πούλμαν στο οπoίο επέβαινε και την έβαλαν να υπογράψει ένα κείμενο, γραμμένο στα ελληνικά και σέρβικα, ότι είναι ανεπιθύμητο πρόσωπο στην Ελλάδα. Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα το ελληνικό ΥΠΕΞ δεν έχει απαντήσει στο αίτημα της συναδέλφου για τους λόγους της απαγόρευσης.

Στην επιστολή της, αφού επισημαίνει ότι η ενέργεια των ελληνικών αρχών αντιβαίνει -μεταξύ άλλων- και τις προτάσεις του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με την ελευθερία των ΜΜΕ, συνεχίζει:
«Πρόκειται για μία προσπάθεια των ελληνικών αρχών να λογοκρίνουν τον Τύπο και να δώσουν το μήνυμα στους Μακεδόνες δημοσιογράφους ότι τα ονόματά τους θα μπουν σε μαύρη λίστα αν δεν συμμερίζονται τη γραμμή των Αθηνών για το θέμα της ονομασίας. Σας καλώ να εκφράσετε τις ανησυχίες σας και να ζητήσετε από τη γειτονική χώρα να σεβασθεί τις δημοκρατικές αρχές και την ελευθερία της έκφρασης. Αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί όταν οι ξένοι δημοσιογράφοι φιμώνονται και καταγράφονται ως κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια.».

Περισσότερα