Sunday, June 2, 2013

Για μια περισσότερο φιλελεύθερη Ευρώπη

του Γκι Φέρχοφσταντ

Καθημερινή

2 Ιουνίου 2013

Ακριβώς ένα έτος πριν από τις επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές, η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε ένα σταυροδρόμι: ή αγνοούμε τις αλλαγές που συμβαίνουν γύρω μας, καταδικάζοντας τους εαυτούς μας να είναι κατώτεροι των περιστάσεων και στην οικονομική παρακμή, ή προτείνουμε ένα φιλόδοξο όραμα, εργαζόμενοι από κοινού για την προώθηση της ασφάλειας, των ίσων ευκαιριών και την κοινή ευημερία. Η Ομάδα της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE) είναι η πλέον κατάλληλη για την επίτευξη αυτού του οράματος.

Επί αιώνες, ο φιλελευθερισμός αποτέλεσε την κεντρική δύναμη, που οδήγησε την Ευρώπη στη σύγχρονη εποχή, αντικαθιστώντας μοναρχικά και δικτατορικά καθεστώτα με φιλελεύθερες δημοκρατίες, που βασίζονται στο καθολικό δικαίωμα ψήφου και στο κράτος δικαίου. Βασικές του αξίες: ο διεθνισμός, η ατομική ελευθερία και η ισότητα καθώς και η δημοκρατική λογοδοσία, εξίσου σημαντικές και σήμερα.

Η οικονομική παγκοσμιοποίηση, η κλιματική αλλαγή, η διεθνής μετανάστευση, το οργανωμένο έγκλημα, η τρομοκρατία, η ανάδυση παγκόσμιων υπερδυνάμεων (Κίνα, Ινδία) αποτελούν προβλήματα που δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν από κάθε κράτος ξεχωριστά. Οι φιλελεύθεροι δεχόμαστε ότι ο μόνος τρόπος για τις ευρωπαϊκές χώρες να επανακτήσουν την επιρροή τους σε έναν κόσμο ταχείας παγκοσμιοποίησης, είναι η μεταξύ τους συνεργασία μέσα σε μια ισχυρή Ε.Ε.

Ως φιλελεύθεροι, αγωνιζόμαστε για μια Ευρώπη που να παρέχει μεγαλύτερη ελευθερία επιλογής στην καθημερινή μας ζωή. Η καταπολέμηση των διακρίσεων και της λογοκρισίας διασφαλίζει τα θεμελιώδη δικαιώματα της ελευθερίας της έκφρασης και της ανεξιθρησκίας. Η διασφάλιση της ελεύθερης κυκλοφορίας για όλους παρέχει τη δυνατότητα στα άτομα να ταξιδεύουν και να εργάζονται χωρίς περιορισμούς σε ολόκληρη την ήπειρο. Η εναρμόνιση των ρυθμιστικών προτύπων και η άρση των φραγμών στις συναλλαγές διευκολύνουν τους επιχειρηματίες να επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους διεθνώς.

Περισσότερα