του Διονύση Γουσέτη
Athens Voice
25 Απριλίου 2012
Έχει επανειλημμένα ειπωθεί ότι τούτη η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική. Σε ψηλότερο επίπεδο είναι πολιτική και σε ακόμη ψηλότερο πολιτιστική. Καίριος δείκτης του πολιτισμού μια κοινωνίας είναι η εφαρμογή της νομοθεσίας και των κανόνων για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Θυμίζω τρία περιστατικά παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έγιναν μόλις τον περασμένο μήνα.
Το πρώτο μας το προσφέρει ο εκπρόσωπος της Ελλάδας, πρέσβης Γ. Κακλίκης. Στις 2/3/2012 βεβαίωσε την 19η Συνέλευση του Συμβουλίου του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ότι «η Ελλάδα έχει ισχυρή νομοθεσία κατά των διακρίσεων, η οποία απαγορεύει, μεταξύ άλλων, τις διακρίσεις με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου». Ο κ. πρέσβης παραπλανά τον ΟΗΕ. Το «Παρατηρητήριο Ελσίνκι», μαζί με ομοφυλοφιλικές οργανώσεις, μας πληροφόρησε ότι η Ελλάδα όχι μόνο δεν διαθέτει την «ισχυρή νομοθεσία» που ισχυρίστηκε, αλλά δεν έχει καν ενσωματώσει, ως όφειλε από το 2008, τη σχετική δεσμευτική απόφαση - πλαίσιο 2008/913/ΔΕΥ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία έχει υπερψηφίσει. Αντ’ αυτού, υπήρξε ένα νομοσχέδιο που ήλθε στη Βουλή και απήλθε με το φόβο της …καταψήφισης!
Το δεύτερο περιστατικό αφορά τον Άρειο Πάγο. Απέρριψε την εφαρμογή απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Συγκεκριμένα, απέρριψε αίτηση της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης για την αναγνώρισή της ως νόμιμου σωματείου παρά την προηγούμενη δικαίωσή της στο Στρασβούργο. Το χειρότερο είναι το σκεπτικό του Αρείου Πάγου, κατά το οποίο οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου δεν είναι δεσμευτικές! Το ίδιο είχε κάνει ο Άρειος Πάγος και το 2009 με το σωματείο «Στέγη Μακεδονικού Πολιτισμού». Φαίνεται ότι το καθεστώς της ελληνικής ανομίας ο Άρειος Πάγος θέλει να το περάσει και στην Ευρώπη!
Περισσότερα