Tuesday, September 13, 2011

Το σωστό και το εύκολο

του Αριστείδη Χατζή

Τα Νέα

13 Σεπτεμβρίου 2011

Η απόφαση για την ανέγερση τζαμιού στην Αθήνα αποτελεί ένα καλό παράδειγμα της ελληνικής θεσμικής ανεπάρκειας: συγκεντρωτική λογική και περιφρόνηση βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων σε συνδυασμό με αδιαφορία για την αποτελεσματική εφαρμογή των αποφάσεων.

Καταρχήν θα πρέπει να σας θυμίσω ότι η Αθήνα έχει το θλιβερό προνόμιο να είναι η μοναδική πρωτεύουσα στην Ευρώπη χωρίς τζαμί. Η απόφαση για την οικοδόμηση του τζαμιού πέρασε ως τροπολογία στο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα και ευτυχώς ψηφίστηκε σχεδόν ομόφωνα. Δεν μπορώ όμως να καταλάβω γιατί χρειάζεται νόμος για να κτιστεί ένα τζαμί και όχι απλή απόφαση των αρμόδιων διοικητικών υπηρεσιών που θα ελέγχει αν έχουν τηρηθεί κάποιες βασικές προϋποθέσεις.

Επιπλέον το περιεχόμενο της ρύθμισης που ψηφίστηκε από τη Βουλή είναι απαράδεκτο για δύο κυρίως λόγους:

(α) Το τζαμί κρατικοποιήθηκε πριν καν κτιστεί.

(β) Ως κρατικό τζαμί είναι αυτομάτως προβληματικό ενώ ο τρόπος λειτουργίας του παραβιάζει ήδη τα δικαιώματα των μουσουλμάνων συμπολιτών μας.

Το τζαμί θα ανεγερθεί από το ελληνικό κράτος στον Βοτανικό, σε οικόπεδο του Πολεμικού Ναυτικού και θα κοστίσει περίπου 12 εκατομμύρια ευρώ. Για την ακρίβεια θα χρησιμοποιηθούν υπάρχοντα οικοδομήματα στον χώρο για να διαμορφωθεί το νέο τζαμί, το οποίο θα έχει εμβαδό μόνο 850 τ.μ. και θα χωράει το πολύ 350 άτομα.

Γιατί να αναλάβει το ελληνικό κράτος να κτίσει το τζαμί; Γιατί θα κοστίσει τόσο πολύ όταν δεν θα κτιστεί νέο κτίριο; Γιατί να κτιστεί σε δημόσιο οικόπεδο; Γιατί να είναι τόσο μικρό όταν οι μουσουλμάνοι είναι εκατοντάδες χιλιάδες; Τι θα γίνει με το εξίσου σοβαρό πρόβλημα του μουσουλμανικού νεκροταφείου; Γιατί να μην κτιστούν από τους ίδιους τους μουσουλμάνους τζαμιά και νεκροταφεία σε ιδιωτικά οικόπεδα και με τις προδιαγραφές που αυτοί επιθυμούν; Γιατί αντί να επιδιωχθεί ο απόλυτος διαχωρισμός της Εκκλησίας από το Κράτος τώρα θα κρατικοποιήσουμε και τη μουσουλμανική θρησκεία;

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου


Εδώ θα βρείτε το άρθρο σε μορφή PDF

Εδώ, εδώ, εδώ, εδώ και εδώ θα βρείτε σχετικά κείμενά μου για τους μετανάστες

Δείτε επίσης εδώ