Saturday, January 12, 2013

Φωτιά και γκαζάκι στους προσκυνημένους;

του Στέλιου Ν. Κάνδια

Σκάι.gr

12 Ιανουαρίου 2013

Κρούσμα 1ο: “Είσαι συντηρητικός”· με βλέμμα αυστηρό και ύφος Κωνσταντόπουλειο, η γνωστή μου με κατακεραύνωσε, εξέδωσε ετυμηγορία εντός δευτερολέπτων και έπειτα έριξε το πτωχό μου σαρκίο στην πυρά. Επρόκειτο για ανάθεμα ανάλογο αυτού που υπέστη ο Βενιζέλος (ο Ελευθέριος, όχι ο Λαγκαρντόπληκτος) από τον Αρχιεπίσκοπο Θεόκλητο το 1916... Αφορμή, το προηγούμενο άρθρο μου για την ΑΣΟΕΕ και τη βίλα Αμαλία (πραγματικός πνεύμονας πολιτισμού, αν συνυπολογίσεις τους μπάφους).

Κρούσμα 2ο: Συνάδελφοι και φίλοι (δε θα τολμήσω να πω σύντροφοι...) από την “προοδευτική” πλευρά του Ρουβίκωνα εκφράζουν την οργή τους στο πεδίο των αγώνων (το Facebook) αφότου στο Βαρόμετρο της Public Issue η πλειοψηφία των ερωτηθέντων είχε το... θράσος να μην προτιμήσει το ΣΥΡΙΖΑ αλλά άλλα αντιδραστικά κόμματα με απευκταίο αποκορύφωμα τη ΝΔ. Με σεβασμό στη διαφορετική άποψη πάντα, οι εν λόγω εκτοξεύουν ένα σκασμό κοσμητικά επίθετα κατά όλων όσων είχαν την αποκοτιά να δηλώσουν ότι διαφωνούν με τον Αλέξη τον Τσίπρα και υποδειγματικά μοντέλα οργάνωσης τύπου ΑΣΟΕΕ. Και έτσι αρχίζει το στόλισμα: τι “συντηρητικούς” τους αποκαλούν, τι νοικοκυραίους (με την έννοια του μπουρζουά φιλήσυχου βλακέντιου) τους λένε, τι νενέκους τους χαρακτηρίζουν ενώ συνάμα διεκτραγωδούν τη μοίρα της Ελλάδας που (της αξίζει) να είναι αποικία, τουλάχιστον έως την... επόμενη δημοσκόπηση. “Δε θα αλλάξει ποτέ αυτός ο γ...τοπος” αποφαίνεται θυμόσοφα μέσω Facebook ένας αγανακτισμένος επαναστάτης του πληκτρολογίου και σκληρός αγωνιστής του βιντεοπαιχνιδιού Ρro Evolution Soccer (το FIFA είναι το κατεστημένο).

Και άλλα κρούσματα: “Είσαι παπαγαλάκι”, “μην κάνεις το παπαγαλάκι”, “είσαι μαριονέτα”, “σε κατευθύνουν”. Τα παραπάνω... αρκούντως αποστομωτικά, υπερεπαναστατικά και λίαν αφοριστικά επιχειρήματα εκφράζονται πολλάκις όταν κάποιοι επιχειρούν να πατρονάρουν εξ αριστερών, χωρίς να απαντούν στις δύσκολες αιτιάσεις. Εντάξει, εγώ είμαι παπαγαλάκι, κορμοράνος, δεκαοχτούρα της υποσαχάριας Αφρικής ο Τουίτι ή οποιοδήποτε άλλο πτηνό του ζωικού βασιλείου, εσύ θα μού απαντήσεις με πειστικότητα πού θα βρει το κόμμα σου τα λεφτά για να τηρήσει τις υποσχέσεις του όταν με το καλό έρθει στην εξουσία;

Περισσότερα